Wedden op voetbal doe je bij voorkeur via de sigarenboer (totoformulier) of via een online bookmaker. In beide gevallen kun je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een professionele partij die in staat is je gemaakte weddenschap uit te betalen indien dit de winnende weddenschap is.

Een bookmaker is de Engelse benaming voor een partij die het mogelijk maakt om te wedden op de uitslag van een sportwedstrijd, toernooi of andere willekeurige gebeurtenis. In het Engels worden de personen die werkzaam zijn voor een bookmakerkantoor ook wel bookies genoemd.

Een bookmaker bepaalt wat de verhouding is tussen de inzet en de uitbetaling. Bij een grote winstkans (de kans dat de weddenschap ook daadwerkelijk uitkomt is groot) kan dit een klein bedrag zijn. Bij een kleine winstkans (de kans dat de weddenschap ook daadwerkelijk uitkomt is zeer klein) kan dit een enorm bedrag zijn.

Van oudsher zijn bookies gevestigd bij het paardenrennen maar tegenwoordig kan men bij een bookmaker terecht voor allerlei soorten sportweddenschappen, zoals wedden op voetbal, wielrennen, tennis, formule 1 of bijna elke andere denkbare sport. Tevens kun je bij de grote bookmakerkantoren ook terecht voor weddenschappen op politieke gebeurtenissen (wanneer valt het kabinet) of entertainment weddenschappen (wie wint het songfestival).

Online Bookmakers
Er zijn tegenwoordig tientallen online bookmakers beschikbaar waarbij je eenvoudig een weddenschap kunt afsluiten. Het aanmelden bij is simpel en verloopt snel. Geld storten naar je spelersaccount kan op vele manieren; via iDeal, VISA/MasterCard, Paypal, NETeller, Skrill, Paysafecard of gewoon een overschrijving via je bankrekening.

Je gewonnen bedragen kun je zo weer opnemen van je spelersaccount en kan ook op meerdere manieren, afhankelijk van de gekozen bookmaker. Je kunt dan een uitbetaling aanvragen naar je bankrekening, Skrill of NETeller rekening of een andere optie.