Het 59e seizoen van de Nederlandse Eredivisie competitie werd een triomftocht voor PSV. In ronde 2 van de competitie bezette PSV de eerste plaats en zou deze ereplaats tot het einde van het seizoen niet meer prijsgeven. Zijn grootste concurrent was Ajax die na de 6e competitieronde constant de tweede plaats bezet zou houden en daar ook zou eindigen. De derde plaats werd na een matige start ingenomen door Feyenoord, maar omdat het einde van de competitie net zo mager was als het begin, moest Feyenoord de derde plaats uiteindelijk afstaan aan AZ, die zich hiermee direct plaatste voor Europees voetbal.

PSVIn de nacompetitie was het uiteindelijk Vitesse die een plaats veroverde in de kwalificatierondes voor de Europa League. Feyenoord bleef uiteindelijk dus met lege handen staan, iets wat de trainer, Fred Rutten, deed besloten zijn ontslag in te dienen. Hiermee was hij een van de zeven trainers die tijdens de competitie werd ontslagen of zijn ontslag indiende. Marco van Basten liet zijn trainerscarrière bij AZ tot een einde komen doordat hij last kreeg van zijn hart. Hij maakte het seizoen af als assistent trainer.

In de onderste regionen was het FC Dordrecht die na een goede start in de 11e competitieronde op de laatste plaats van de eredivisie belandde en daar ook niet meer vandaan kwam. NAC en Go Ahead moesten in de nacompetitie hun plaats in de eredivisie bevechten. Beiden lukte dit niet, zodat hun plaats volgend seizoen zal worden ingenomen door Roda JC en De Graafschap. Go Ahead speelt, waarschijnlijk als de eerste club uit de eerste divisie toch Europees voetbal.

Doordat Nederland eerste is geworden in de Europese Fair Play mag er uit Nederland een extra team Europa in voor het seizoen 2015/16. Dit team is de hoogst geplaatste club van de Nederlandse Fair Play die in het seizoen 2014/15 in de Eredivisie speelde (ook al degraderen ze vervolgens naar de Eerste divisie) en niet op al een andere wijze een plek heeft weten te bemachtigen voor de Champions of Europa League.

De achtste plaats in de competitie werd door FC Groningen bezet, maar omdat zij de uiteindelijke winnaars waren van de KNVB beker, lonkt voor hen ook de Europa League. Hiermee profiteerde FC Groningen van de nieuwe regel dat de winnaar van de nationale beker zich onmiddellijk in de groepsfase van de Europa League plaatst. De winnaar van vorig jaar, PEC Zwolle, moest dit jaar genoegen nemen met de tweede plaats.

FC Twente stortte dit seizoen zowel in de financiële als in de sportieve afgrond. Doordat bleek dat de vorige voorzitter, Munsterman, een grote schuld had achtergelaten werd FC Twente tot twee keer toe drie punten in mindering gebracht, waardoor het uiteindelijk op de 10 plaats eindigde. Omdat de nr. 9 met tien punten verschil boven FC Twente eindigde, maakte de puntenaftrek uiteindelijk geen verschil.

DepayDe twee topscorers van dit jaar kwamen allebei uit PV, namelijk Memphis Depay (22 doelpunten) en Luc de Jong (20 doelpunten). Grote afwezigen op deze lijst waren Ajax en Feyenoord. Bij de eerste tien van de topscorerslijst komt van beiden geen speler voor.

In dit seizoen werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van een spray om de juiste afstand bij een vrije trap te markeren. Na een succesvol experiment tijdens de Wereldkampioenschappen werd dit middel door de KNVB ingevoerd.