Er zullen weinig seizoenen zijn geweest die zoveel spanning hebben opgeleverd als dit seizoen. Zeker in het eerste gedeelte kon het winnen of verliezen van een wedstrijd al snel betekenen dat de betreffende club 3 of soms 4 plaatsen omhoog of omlaag ging. Zo wist Vitesse binnen twee rondes van de 8e naar de 2e plaats op te schuiven om een aantal weken later binnen twee weken van de 6e naar de 1e plaats te gaan.

AjaxIn totaal waren er in de eerste helft maar liefst zeven ploegen die achtereenvolgens de 1e plaats bezet hielden. De grootste verrassing hierbij was PEC Zwolle, die onder leiding van Ron Jansen met aanvallend en fris voetbal na de vierde competitieronde bovenaan stond, zonder puntenverlies, en hier nog drie rondes lang bleef staan. Pas in ronde 8 moest PEC zijn eerste punten inleveren in een uitwedstrijd tegen Ajax.

PEC haalde zijn revanche door in de finale van de KNVB beker in Amsterdam met maar liefst 1-5 van Ajax te winnen en zich hiermee direct te plaatsen in de Europa League. Dit is de eerste keer dat PEC Europees voetbal gaat spelen. Andere ploegen die de eerste plaats bezet hielden waren AZ(1x), Groningen(1x), PSV(3x), FC Twente(4x), Vitesse(4x), Ajax(17x).

In de tweede helft van de competitie kwam Ajax weer als vanouds op stoom en nestelde zich vanaf de 18e speelronde op de 1e plaats om die niet meer af te staan. Dat dit niet vanzelf ging blijkt wel uit het feit dat Ajax in de 12e competitieronde nog op 6e plek stond en dat het tot de één na laatste wedstrijd duurde voor Ajax zeker was van de 1e plaats. Feyenoord benadrukte nog eens dat de comeback nu definitief was door, na een schamel begin van het seizoen, op te rukken naar uiteindelijk de 2e plaats, om daarmee een plaats in de voorrondes van de Champions League te veroveren. FC Groningen wist beslag te leggen op een plaats in de voorrondes van de Champions League, door de nacompetitie winnend af te sluiten.

PSV presteerde weer teleurstellend door, na aanvankelijk een aantal rondes op de eerste plaats te staan, uiteindelijk als 4e te eindigen, goed voor de derde voorronde in de Europa League. Met name halverwege het seizoen werd de een na de andere wedstrijd verloren en liep de spanning bij PSV hoog op.

Wel bijzonder was dat PSV in de 4e speelronde voor het eerst sinds 1980/1981 met elf Nederlandse spelers in de basis begon.

PeleOnderin ging de strijd tussen RKC, Roda JC en NEC. RodaJC eindigde onderaan en degradeerde als eerste. Na de nacompetitie volgden RKC en NEC ditzelfde pad. Voor het eerste sinds 12 jaar zijn er dus drie eredivisieploegen gedegradeerd.

De topscorer van dit seizoen was de IJslandse voetballer Finnbogason die in 31 wedstrijden in totaal 29 doelpunten maakte voor zijn ploeg SC Heerenveen. De Feyenoorder Pèlle eindigde als tweede met 23 goals in 28 wedstrijden.