Ook dit jaar begonnen in de eredivisie weer 18 teams aan het nieuwe seizoen. Tot voor enkele weken voor het einde van het seizoen leek, evenals de afgelopen jaren de finale van het seizoen weer erg spannend te gaan worden. Zowel PSV, Ajax, Vitesse, FC Twente en het herboren Feyenoord leken nog kanshebbers voor de titel. Door een eindsprint besliste Ajax de competitie echter als twee weken voor de laatste wedstrijd.

AjaxFC Twente domineerde de eerste helft van de competitie en stond de eerste 11 weken bovenaan, waarna PSV het stokje overnam en de volgende 14 wedstrijden de top van de eredivisie leidde, waarbij PSV slechts twee keer een wedstrijd de kop moest overlaten aan FC Twente.

Ajax, dat gestadig vanaf een vijfde plaats omhoog was gekropen, nam negen weken voor het einde van de competitie de eerste plaats over van PSV en zou die ook niet meer afstaan. PSV eindigde met een beter doelsaldo net voor Feyenoord op de tweede plaats en plaatste zich daarmee evenals Ajax voor de Champions League.

PSV had dit jaar , bij zijn honderdjarig bestaan, alle kaarten op het kampioenschap gezet. Hiervoor waren dan ook Dick Advocaat als trainer en op het middenveld Mark van Bommel aangenomen. Halverwege de competitie leek dit ook te gaan lukken en terwijl Ajax nog vooral met zichzelf aan het worstelen was, stond PSV bij de winterstop op de 1e plaats. In de tweede helft van de competitie werd echter duidelijk dat vooral de verdediging van PSV vaak zwak uit de hoek kwam en werden wedstrijden en uiteindelijk het kampioenschap weggegeven. Dat dit niet aan de aanval van PSV lag mag wel blijken uit de 103 doelpunten die werden gescoord, waarmee ze van alle teams veruit het beste scoorden.

PeleFeyenoord wist de positieve lijn die in de tweede helft van het afgelopen seizoen was ingezet vrijwel het gehele seizoen te handhaven. Vooral thuis was Feyenoord bijzonder sterk en ze verloren dan ook geen enkele thuiswedstrijd (14 gewonnen en 3 gelijk gespeeld). Door de goede prestaties plaatste Feyenoord zich voor de voorrondes van de Europa League. Vitesse heeft zich ook voor de voorrondes van de Europa League geplaatst, terwijl FC Twente, FC Groningen, FC Utrecht en Heereveen nog in de play offs strijden om het laatste plaatsingsbewijs.

Achteraan de competitie was de strijd aanzienlijk minder spannend. Willem II nestelde zich al vroeg in het seizoen op de laatste plaats en zou die plek ook niet meer verlaten. VVV deed het in de eerste competitiehelft redelijk en stond op de 14e plaats, vier punten afstand tot Willem II. Omdat ze echter meer thuiswedstrijden verloren (10) dan uitwedstrijden (8) eindigden ze op de 17e plaats en degradeerden. Roda JC wist zich in de tweede helft van de competitie wat te herstellen en eindigde als 16, waarmee ze haar plaats in de eredivisie moet verdedigen in de play offs.