In het seizoen 2011-2012 werd er gespeeld om het 123e landskampioenschap. In de eerste weken van de competitie nam Ajax de leiding, maar werd hier al snel verdrongen door AZ. AZ stond 16 keer als 1e genoteerd, hierbij slechts kort onderbroken door PSV (3x) en FC Twente (2x).

AjaxAjax was inmiddels weggezakt naar de 6e plaats en leek dan ook halverwege de competitie geen serieuze kandidaat voor het kampioenschap. Maar vanaf de 23e speelronde begon Ajax aan een opmars hierbij geholpen door de directe concurrenten die op soms onbegrijpelijke wijze regelmatig punten verspeelden tegen lager geklasseerde tegenstanders.

De laatste zeven weken stond Ajax weer aan de top en op de een voor laatste speelronde werden ze dan ook kampioen.

Verrassende tweede was Feyenoord die het grootste gedeelte van het seizoen tussen de 5e en de 8e plaats had rondgezworven, maar aan het einde van het seizoen zich tot de 2e plaats wist op te werken en zowaar nog even het kampioenschap in het oog had. Hieruit bleek dat Feyenoord na een aantal slechte seizoenen zich weer aan het herstellen was en zich presenteerde als een jonge ploeg, waar nog veel geleerd moest worden, maar waar ook in de toekomst terdege rekening mee moest worden gehouden.

Ajax en Feyenoord plaatsten zich hiermee voor de Champions League, Ajax rechtstreeks en Feyenoord via de voorrondes. PSV, AZ en Heerenveen, die als 3e,4e en 5e waren geëindigd plaatsten zich voor de Europa League. Vitesse en Twente (die teleurstellend op een 8e plaats was terecht gekomen) plaatsen zich via de play offs voor de voorrondes van de Europa League, hierbij geholpen door de UEFA die aan Nederland een extra plaats in de Europa League toekenden vanwege sportief gedrag.

Deze laatste twee ploegen leverden ook de topscores van dit seizoen. Te weten Bas Dost (Heerenveen) met een gemiddelde van 0,95 doelpunt per wedstrijd en Luuk de Jong met een gemiddelde van 0,81. Een record om wat minder trots op te zijn werd in dit seizoen door ADO uit Den Haag geleverd. Zij kregen dit seizoen maar liefst 71 kaarten, waarvan 6 maal de rode kaart. Een gemiddelde van bijna twee kaarten per wedstrijd.

ExcelsiorOnderaan de competitie was het Excelsior die maar liefst 24 speeldagen op de onderste plaats stond en hier ook eindigde.

Andere ploegen die op de onderste plaats hebben gestaan waren VVV, de Graafschap en verrassend Heerenveen, die slecht van start gingen in de competitie en na drie weken de onderste plek bezet hield, om tenslotte toch nog op de vijfde plek te eindigen.


Excelsior werd gedegradeerd naar de 1e divisie. VVV en de Graafschap wisten zich in de play offs staande te houden en konden het nogmaals in de eredivisie proberen.

Dat het trainerschap in de eredivisie een onzekere functie is blijkt wel uit het gegeven dat maar liefst tien ploegen de competitie met een andere trainer begonnen dan ze het seizoen beëindigden. Erwin Koeman was bij FC Utrecht minder succesvol dan zijn broer bij Feyenoord en stapte als eerste trainer in het seizoen op.