In het seizoen 2010/2011 was het voor de eerste keer dat de strijd om de 1e plaats werd beslecht in een onderlinge wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 van de competitie. Op 15 mei besliste Ajax de competitie in haar voordeel door de directe concurrent FC Twente thuis te verslaan. Ajax had in het gehele seizoen maar drie keer aan de kop van de eredivisie gestaan en de laatste keer was in de zevende speelronde.

Siem de JongHoewel PSV maar liefst 24 keer op de 1e plaats stond, lieten ze het aan het einde van het seizoen afweten en zakten weg naar uiteindelijk de derde plaats. FC Twente ging dit seizoen niet erg goed van start en stond na drie weken op de 14e plaats. Daarna herstelde het zich en bezette 6 keer plek 1 van de competitie.
Hoewel ze een week daarvoor de finale van de bekercompetitie overtuigend wonnen van Ajax en daarmee winnaar werden van de beker, moesten ze in de laatste wedstrijd dus de eerste plaats afstaan aan Ajax. De eerste twee ploegen plaatsten zich dus voor de Champions League.

De nummers 3 en 4 te weten PSV en AZ, plaatsten zich voor de Europa League. FC Groningen, Roda JC, ADO en Heracles moesten via play–offs bepalen wie er een plekje verdiende in deze Europese competitie. ADO was de gelukkige winnaar van dit ticket door in de finale FC Groningen te verslaan.

Onderaan de competitie behaalde Willem II dit seizoen ook een record, waar ze niet erg blij mee zullen zijn geweest. Ze slaagden erin op de eerste competitiedag zich op de onderste plaats te nestelen en kwamen hier niet meer vandaan, waarmee ze dus werden gedegradeerd naar de eerste divisie. VVV kwam in de 6e competitiewedstrijd op de een na laatste plaats en bleef hier vervolgens ook hardnekkig staan tot aan de laatste competitiedag. Door in de play-offs betere resultaten te bereiken, bleven zowel Excelsior als VVV voor de eredivisie gespaard.

Björn VleminckxBjörn Vleminckx van NEC was dit seizoen met 23 doelpunten de topscorer van de competitie. Opvallend was wel dat zowel Ajax als FC Twente in het lijstje van de topscorers niet voorkwamen. Wel stonden de doelverdedigers van deze twee leidende elftallen bovenaan het lijstje met de minste tegendoelpunten. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat het verdedigende voetbal dit seizoen de meeste successen behaalde.

In totaal werden er dit seizoen maar liefst 1002 gele kaarten uitgereikt en 72 rode kaarten. Hierbij slaagde zelfs de verzorger van ADO erin om een rode kaart te bemachtigen, door zich op een onheuse manier tegen de 4e official uit te laten.

Feyenoord eindigde op een teleurstellende tiende plaats, maar zal zich nog meer vernederd hebben gevoeld door de 10-0 nederlaag tegen PSV in de tiende speelronde, waarmee PSV de meeste doelpunten in één wedstrijd binnen de eredivisie maakte.