Een seizoen waarin FC Twente voor het eerst in haar bestaan op de eerste plaats eindigde na 34 wedstrijden en daarmee het kampioenschap behaalde. Hiervoor had FC Twente dan ook 19 speelrondes aan het hoofd van de Eredivisie gestaan.

FC Twente KampioenWaarschijnlijk historisch was het feit dat Ajax in dit seizoen maar één keer de eerste plaats bezet hield en wel in de tweede speelronde. Uiteindelijk kwam Ajax slechts één punt tekort om FC Twente in te halen en bezette daarmee de tweede plaats.

Ajax werd voor de zesde keer achter elkaar geen kampioen, iets wat nog nooit eerder was voorgekomen. Dat dit de nodige interne onrust met zich mee zou brengen was wel duidelijk. Johan Cruijff maakte zich al op voor de zoveelste confrontatie tussen hem en het bestuur van Ajax.

PSV eindigde als derde met een achterstand van 8 punten op FC Twente, terwijl Feyenoord met maar liefst 23 punten verschil op de vierde plaats uitkwam.

Hoewel AZ in het vorige seizoen nog kampioen werd kon ze dit jaar nog geen deuk in een pakje boter slaan en verloor al direct de openingswedstrijd tegen Heracles. Het was tien jaar geleden dat de regerend landskampioen in de eerste wedstrijd geen punten behaalde. Dit bleek een voorbode van een slecht seizoen, waarin AZ slechts 1 keer de toppositie bekleedde, maar daarna snel afzakte en uiteindelijk als 5e eindigde met maar liefst 24 punten verschil met de koploper.

Hiermee worden de grote verschillen in deze competitie wel aangegeven. Ajax en FCTwente maakten dit jaar aan het einde volledig de dienst uit. Hoewel PSV toch nog 11 speelrondes de 1e plaats bezet hield, zakte het team in de laatste speelrondes pijlsnel naar beneden, waardoor het verschil uiteindelijk toch nog de al eerder genoemde 8 punten bedroeg. Hoewel Feyenoord in 4e speelronde bovenaan stond kwam het al snel op de vierde plaats te staan en eindigde hier uiteindelijk dan ook.

Een en ander betekende dan ook dat FcTwente en Ajax zich plaatsten voor de Champions League, terwijl PSV, Feyenoord en AZ(die als 5e eindigde) het in de Europa League konden proberen. Om de laatste plaats in de Europa League werd in de play-offs gespeeld door Heracles, FCUtrecht, FCGroningen en Roda JC. FCUtrecht wist zich uiteindelijk te plaatsen.

RKC degradeertOnderaan werd het al snel duidelijk dat RKC een maatje te klein was voor de eredivisie. De ploeg nestelde zich in de 3e speelronde op de onderste plek en zou die het hele seizoen niet meer verlaten. Degradatie was dan ook onvermijdelijk. Sparta en Willem II speelden mee in de play-offs om de laatste plaatsen in de eredivisie.

Sparta degradeerde door te verliezen van Excelsior, die daarmee zich in de eredivise speelde. Willem II wist zich in de play-offs te handhaven en kon in het hiernavolgende seizoen weer in de eredivisie uitkomen.

Heerenveen, vroeger met Foppe de Haan het toonbeeld van Friese onverzettelijkheid als het ging om de positie van de trainer, had dit seizoen achtereenvolgens maar liefst drie trainers nodig. Hiermee werd duidelijk na Heerenveen na het tijdperk “De Haan” zijn evenwicht nog moest zien terug te vinden.