Dit seizoen kan zonder meer het seizoen van AZ uit Alkmaar worden genoemd. In de 8e, 9e en 10e ronde van de competitie bezetten ze de eerste plaats. Die hoefde ze alleen in de 11e ronde af te staan aan Ajax, maar een ronde later bezetten ze weer de 1e plaats om deze niet meer af te staan tot het einde van het seizoen. Hiermee plaatsten zij zich rechtstreeks voor de Champions League.

AZ KampioenOp de tweede plaats eindigde FCTwente met een verschil van 11 punten. Hiermee was dit seizoen er een waarbij voormalige subtoppers uit de "provincie" domineerden over de reguliere titelkandidaten Ajax, PSV en Feyenoord.

Ajax eindigde als derde, PSV als 4e, terwijl Feyenoord na een bijzonder slecht seizoen, waarbij ze zelfs even in de degradatiezone verkeerden, toch nog als 7e eindigde.

Sinds 1951 was het niet meer voorgekomen dat de eerste twee plaatsen niet werden bezet door PSV, Ajax of Feyenoord. In 1981 was het de laatste keer dat een ploeg kampioen werd, die niet tot de Grote Drie behoorde, ook toen was dit AZ. Dit waren de enige twee keer dat AZ als kampioen eindigde. De vreugde in Alkmaar was dan ook groot dit seizoen en de vaak bekritiseerde trainer Louis van Gaal trok ook nu weer aan het langste eind.

FC Twente plaatste zich door het goede resultaat in de voorrondes van de Champions Leaugue. Ajax, PSV en Heerenveen konden hun geluk in de Europa League proberen en ook NAC Breda kon zich na de play-offs voor de Europa League plaatsen.

Onderaan de competitie stond Volendam vrijwel het gehele seizoen op de laatste plaats, maar leek tegen het einde toch nog in aanmerking te komen voor de play-offs, in de laatste ronde verspeelden ze die kans door een gelijkspel tegen De Graafschap, terwijl de directe concurrent, Roda JC, met 2-3 de uitwedstrijd tegen Feijenoord won. Hierdoor eindigde Volendam toch nog onderaan en moest degraderen naar de 1e divisie. Na de play-offs moest ook de Graafschap de eredivisie verlaten en kon RKC Waalwijk als nieuwkomer worden verwelkomd.

De belangstelling voor de wedstrijden in de eredivisie was dit seizoen groter dan ooit. In totaal werden 306 wedstrijden gespeeld en kwamen iets meer als 6 miljoen toeschouwers de verrichtingen op het voetbalveld gadeslaan.

Martin KoopmanDe 31e speelronde was een bijzondere omdat de vier koplopers van dat moment alle vier hun wedstrijd verloren.

Feyenoord won die ronde van FC Twente, PSV van Ajax, Vitesse van AZ en FC Utrecht van Heerenveen.
PSV voegde zich door deze resultaten bij de eerste vier, terwijl Heereveen wegzakte naar een vijfde plaats.

Roda JC coach, Martin Koopman was dit seizoen de eerste trainer die werd vervangen. Er zouden er nog acht volgen, waarmee weer werd aangetoond dat trainer in de eredivisie zijn een risicovol bestaan is

Tot slot kan nog vermeld worden dat een supporter van AZ, die in 2007 al een tatoeage had laten zetten vanwege het te verwachten kampioenschap van AZ (wat toen helaas voor hem niet doorging) op de televisie nu trots zijn nieuwste tatoeage kon laten zien, nu AZ wel kampioen was geworden.