Het seizoen van 2006-2007 zal vooral in de herinnering voortleven door de ongekend spannende laatste speeldag. Maar liefst drie ploegen, te weten Ajax, PSV en AZ, konden nog kampioen worden toen op 29 april 2007 de laatste ronde van start ging.

PSV viert het kampioenschapOmdat AZ de laatste wedstrijd verloor werd het verdreven van de 1e plaats door PSV. Een supporter van AZ had ietwat voorbarig al een tatoeage laten zetten waarop stond dat AZ op 29 april kampioen zou worden. Hoewel PSV en Ajax op hetzelfde puntenaantal eindigden, werd PSV kampioen door een verschil in doelsaldo van 1 punt. Een kleiner verschil tussen de nummers 1 en 2 van de voetbalcompetitie is niet mogelijk.

Hiermee verzilverde PSV zijn goede spel in met name het tweede gedeelte van de competitie waarin het, op de voorlaatste speeldag na, steeds de eerste plaats bezette. PSV plaatste zich hiermee rechtstreeks voor de Champions League, terwijl Ajax met AZ, FC Twente en Heerenveen in de play offs moesten uitmaken wie er nog meer naar de Champions League zou gaan.

Uiteindelijk bleek Ajax de sterkste van de vier ploegen. AZ, FC Twente en Heerenveen plaatsen zich hierdoor voor de UEFA cup. Tezamen met FC Groningen die als winnaar uit de tweede ronde play-offs (nummers 6 t/m 9 van de competitie) tevoorschijn was gekomen.

In dit seizoen waren er liefst drie play-offs en uit de laatste play-off kwam FC Utrecht tevoorschijn als winnaar en veroverde hiermee een plek in de Intertoto competitie.

ADO Den Haag degradeertOnderaan de lijst bezette ADO Den Haag 18 speeldagen de onderste plek en eindigde hier op de laatste speeldag ook, zodat degradatie onvermijdelijk was.

Excelsior en Waalwijk mochten samen met de winnaars van de eerste divisie uitmaken wie de laatste twee plekken in de eredivisie in het volgende seizoen zouden bezetten.


Uiteindelijk kon Excelsior zich handhaven en verdween Waalwijk naar de eerste divisie. Ook VVV-Venlo plaatste zich voor de eredivisie.

Het seizoen 2006-2007 was op dat moment het seizoen met het hoogste bezoekersaantal. De teller bleef staan op 5.531.766 bezoekers in het totaal van alle wedstrijden. Over 306 wedstrijden betekende dit een gemiddelde van 18.078 bezoekers per wedstrijd.

Alfonso Alves van Heerenveen voerde dit jaar de lijst van de topscore aan met 34 goals in 31 wedstrijden, op afstand gevolgd door Danny Koevermans van AZ met 22 doelpunten, ook in 31 gespeelde wedstrijden.

Pascal Bosschaart van ADO leidde het minder eervolle klassement van het aantal verkregen gele kaarten. In 24 wedstrijden wist hij 10 gele kaarten te bemachtigen. Hans Mulder van Waalwijk wist in 7 gespeelde wedstrijden het voor elkaar te krijgen om twee keer uit het veld te worden gestuurd en was hiermee koploper in de “Rode kaartendivisie”.