In de eredivisie was de competitie van 2005-2006 het eerste seizoen waarin plaatsen voor Europees voetbaal gedeeltelijk werden bepaald door het spelen van play-offs. Alleen de nummer een van de competitie verzekerde zich van plaatsing in de Champions League.

PSV viert het kampioenschapOnderaan de competitie was de ploeg die las laatste eindigde verzekerd van degradatie, terwijl de twee ploegen die daarboven stonden via play-offs met de nummers 1 en 2 van de eerste divisie moesten uitmaken wie in het volgende seizoen in de eredivisie zou spelen. Op deze manier hoopte de KNVB spanning aan het einde van de competitie toe te voegen.

Onder leiding van Guus Hiddink werd PSV in de laatste speelronde kampioen door een gelijkspel tegen FC Groningen. Hiermee bekroonde PSV een seizoen waarin het na een aarzelend begin, uiteindelijk dominant was geweest. Het aarzelende begin kon worden verklaard omdat PSV maar liefst vijf bepalende spelers was kwijtgeraakt, doordat ze vertrokken naar een andere club. Guus Hiddink trad in hetzelfde jaar ook op als bondscoach van het Australische nationale team en wist zich hiermee te verzekeren van een plaats in het WK van 2006.

Ajax wist uiteindelijk nog als tweede te eindigen met een verschil van twee punten., Dit verschil was tijdens de competitie opgelopen tot 12 punten, maar door de spreekwoordelijke eindsprint van Ajax eindigden ze als tweede.

In de eerste maand van de competitie verraste met name Heracles uit Almelo, die zich op de vijfde positie wist te nestelen. Feyenoord speelde in dit seizoen afwisselend briljant voetbal of verspeelde punten tegen laag geklasseerde ploegen zoals tegen ADO en RBC Roosendaal. Uiteindelijk kwamen zij terecht op de derde plaats en moesten samen met Ajax, FC Groningen en AZ uitmaken in de play-offs wie in aanmerking kwam voor de UEFA Cup.

Ajax werd de winnaar van deze play-offs en plaatste zich voor de voorronde Champions League. In de tweede ronder play-offs voor de UEFA Cup wist Heerenveen zich te plaatsen voor de UEFA cup, waarin het uitkwam samen met FC Groningen, AZ, Feyenoord en Heerenveen.

Dirk KuijtFC Twente wist zich via de tweede play-off ronde te plaatsen voor de Intertoto competitie. In dit seizoen werd Klaas Jan Huntelaar topscoorder door 33 doelpunten te maken, 11 meer dan de nummers 2 Arveladze en Kuijt. Het gemiddelde aantal toeschouwers was dit seizoen 16.805 per wedstrijd.

Dirk Kuijt veroverde door zijn niet aflatende strijdlust en zijn vermogen om door te gaan waar anderen moeten afhaken, in dit seizoen de Gouden Schoen, de prijs voor de beste speler van de competitie. Philip Cocu en Tim de Cler werden respectievelijk 2e en 3e en kregen de zilveren en de bronzen schoen. Klaas Jan Huntelaar brak door en werd het talent van het jaar.